Blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie? Of gaat het land zijn eigen weg? Die vraag krijgt op 23 juni eindelijk een antwoord. Dan vindt het langverwachte referendum over het lidmaatschap plaats. Dat heeft premier David Cameron bekendgemaakt.
Na een marathononderhandeling hebben de Europese regeringsleiders en de Britse premier Cameron gisteravond laat een akkoord bereikt over de nieuwe voorwaarden voor het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Zo mag het land werknemers uit een ander EU-land in de toekomst tot vier jaar van sociale voordelen uitsluiten. Het moet ook niet deelnemen aan een verdere politieke integratie van de EU als het dat niet wil.
Nu het akkoord op tafel ligt, kan Cameron eindelijk de Britse kiezer raadplegen over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de EU.
Die kan zich op 23 juni uitspreken in een langverwacht referendum, zo heeft de premier bekendgemaakt.
"Ik trek naar het parlement en zal daar voorstellen dat het Britse volk zich over onze toekomst in Europa uitspreekt in een referendum op donderdag 23 juni", verklaarde de premier na een ministerraad die (naar Britse normen) uitzonderlijk op een zaterdag plaatsvond.
Vóór en tegen
Cameron voegde eraan toe dat hij campagne zal voeren om in de unie te blijven. "De keuze ligt in jullie handen", richtte hij zich rechtstreeks tot de Britse bevolking. "Maar mijn aanbeveling is duidelijk: ik geloof dat het Verenigd Koninkrijk veiliger en sterker is als het in een hervormde Europese Unie blijft.
Zij die Europa willen verlaten, kunnen jullie niet vertellen of Britse ondernemingen toegang tot de Europese markt zullen hebben, of de jobs van Britse werknemers veilig zullen zijn en hoeveel de prijzen zouden stijgen. Ze bieden enkel een risico aan in onzekere tijden, een sprong in het duister." (vrt)